Balles kultūra

Skolu absolventi pirmo reizi dzīvē dodas uz svētkiem, kurus sauc par balli. Jaungada brīvdienās maskarādes tiek organizētas darba grupās vai draugu kompānijā, bet viņu mērķis ir valkāt masku vai kostīmu. Klasiskās asamblejas notiek saskaņā ar stingrām balles tradīcijām Eiropas aristokrātisko un cēlu ģimeņu pārstāvjiem, diplomātiem un monarhiem.

Stāsts

Hronikās tiek ierakstīts, ka pirmo reizi festivāli, kas bija līdzīgi asamblejām, notika Burgundijas un Francijas tiesās. Pirmā balle Eiropā notika 1385. gadā, kad Kārlis sestais apprecējās ar Bavārijas Izabellu.

Turpmākie Francijas karaļi atbalstīja laicīgo un maskarādes tehnikas attīstību un izplatību. Laika gaitā viņi ir aizauguši ar tradīcijām, noteikumiem, etiķeti. Balles kultūras kulminācija notika Saules karaļa – četrpadsmitā Luija valdīšanas laikā, kurš gandrīz katru dienu rīkoja devīgus banketus. Viņi sāka sekot modei citās Eiropas tiesās.

Pēteris Lielais tiek uzskatīts par maskaču tradīciju un svinīgu svinību pamatlicēju Krievijā. Turpmākās suverēnas valstis turpināja savu attīstību. Tika uzskatīts par veiksmi apmeklēt vakaru imperatora pilī – tika publicēti jaunieši, muižnieki meklēja noderīgus kontaktus.

Vīne joprojām ir galvenā šādu notikumu pilsēta. Katru gadu, izņemot Otro pasaules karu, VIP cilvēki no Amerikas, Eiropas un Āzijas ierodas valsts operā pēdējā ceturtdienā pirms Gavēņa. Bet pēc kara komunistu valdība nesteidzās atdzīvināt ikgadējās Vīnes balles tradīcijas. Tikai 1956. gadā pirmo reizi pēc kara operā skanēja valša skaņas.

Austrijas galvaspilsēta ir balles kultūras epicentrs Eiropā, jo šeit no Jaunā gada līdz februāra beigām teju katru dienu notiek krāšņi deju svētki. Bieži – 2-3 devas vienā dienā. Amerikas Savienotajās Valstīs un Eiropā ir izplatījušies labdarības vakari apvienojumā ar diplomātiskām pieņemšanām.

Veidi un funkcijas

Asamblejas Eiropā un Krievijā tika sadalītas vairākās kategorijās:

Tiesneši. Bija monarhi ar retinātiem, aristokrātijas pārstāvji. Krievijā centrs bija Sanktpēterburga.
Publisks. Ne tik stingri kā galminieki. Nodots Maskavā un citās pilsētās. Sarīkojuši muižnieki, tirgotāji, amatnieki, mākslinieki, mākslinieki.
Kostīmi vai maskarādes, uz kurām viesi ierodas kleitās un maskās. Popularitāte franču, britu un itāļu vidū.

Vīnes bumba tiek uzskatīta par laicīgu un oficiālu, šeit viss tiek pakļauts stingrai kārtībai. Ir īpašs vadītājs, kurš uzrauga darbību secību.

Atsevišķi bija bērnu un mājas svētki, galvenokārt kostīmi, kur viesi uz grīdas izklaidējās līdz rītam, tikās, runāja un risināja politiskus jautājumus.

Vai jums patīk raksts? Dalieties ar draugiem!
Raksta autore
Vita Kučerenko
Specializācija
Etiķete un modes skate
Citi autora raksti:

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *